Instruktioner inför din fiberinstallation

Det här behöver du tänka på

Instruktioner om grävning på tomten och placering av medieomvandlare.


Samtidigt som vi gräver för fiber i gatan lämnar vi tomrör och sökband till dig som du gräver ner på din tomt. För att du ska få tillräckligt med material behöver vi veta var du vill att fibern ska borras in i huset och var medieomvandlaren ska placeras.

Innan du väljer placering behöver du läsa igenom våra instruktioner om hur du ska gräva och om förutsättningarna som krävs för att medieomvandlaren ska installeras och fungera på rätt sätt. Läs mer genom att klicka på rubrikerna nedan. Välj sedan placering av medieomvandlaren i kartan längre ner på sidan.

Medieomvandlaren ska sitta på insidan av en yttervägg på markplan eller i källaren. Vi monterar medieomvandlaren på överenskommen plats under installationstillfället.

Viktigt att tänka på

  • Medieomvandlaren ska sitta i ett torrt och uppvärmt utrymme.
  • Medieomvandlaren behöver sitta nära ett eluttag på 230 V, strömkabeln som kommer med medieomvandlaren är 1,5 meter.
  • Storleken på medieomvandlaren är cirka 21 x 14 centimeter. Klicka här för att se måtten.
  • Flytta inte medieomvandlaren. Ska du renovera eller har önskemål om att flytta den måste du kontakta oss i god tid före.

1. Inför grävning

Innan du börjar gräva är det bra att ta reda på om någon infrastruktur redan finns nedgrävd, så du inte gräver av en ledning. Är du osäker kan du beställa den informationen kostnadsfritt på Ledningskollen.se.

Vi kommer att lämna en slinga med tomrör och sökband vid din tomtgräns, avlämningspunkt A. Kontrollera att det sitter ett ändstopp i rörets ände för att inte fukt och smuts ska komma in i slangen. Det kan nämligen orsaka problem vid själva installationen. Om det saknas ändstopp kan du skydda änden med tejp, en plastpåse eller något annat som kan förhindra att det sker.

2. Dags att gräva

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är gavlenet_gravinstruktion.jpg

Gräv en ränna mellan punkt A vid tomtgränsen och punkt B vid fasaden där du vill att vi borrar hål och installerar medieomvandlaren inne i huset. Tänk på att medieomvandlaren monteras direkt på insidan av fasaden och att den ska sitta på markplan eller i källaren. Borrhålet är 16 mm i diameter och Gävle Energi sköter tätningen av hålet. Grävdjupet ska vara ca 40 cm, och bredden ca 10 cm. När du har grävt klart rullar du ut tomröret i rännan och fyller sedan på med ca 10 cm jord över tomröret. Låt det sticka upp ca 1,5 meter tomrör vid husfasaden.

I nästa steg lägger du ner sökbandet (den gröna remsan) i rännan från punkt A-B. Lämna även här ca 1,5 meter sökband i änden vid husfasaden. Fyll sedan försiktigt igen rännan. Tänk på att ta bort stora stenar och andra tunga eller vassa föremål som kan skada materialet.

3. Efter grävning

När du har grävt klart på din tomt meddelar du det via mejl till kundservice@gavleenergi.se eller genom att ringa vår kundtjänst på 026-17 85 75. Därefter blir du kontaktad för att boka in en tid av fiberinstallation.

Har du frågor?

Kontakta vår kundservice genom att skicka ett meddelande här eller ring 026-17 85 75 så hjälper vi dig.